شروع نجات بخشی یک تپه ساسانی
به گزارش وبلاگ ساعتچی، رائد ناصری فر ـ معاون میراث فرهنگی ایلام ـ درباره اولویت های سال تازه این استان در حوزه میراث فرهنگی، اظهار کرد: بر اساس شاخص هایی که در موضوع ثبت آثار ملی داریم؛ یعنی ثبت سه اثر طبیعی، پنج اثر ناملموس و چهار اثر تاریخی و مشخص سالانه عرصه و حریم سه اثر، سال گذشته بیشتر از تعداد شاخص، اثر به ثبت رسید. بر این اساس چهار اثر تاریخی در شهرستان دهلران، 9 اثر طبیعی (درختان کهن سال قجر)، 50 اثر منقول فرهنگی ـ تاریخی و پنج اثر ناملموس (شرینی سنتی ملسه، چوب بازی عزا، هَبَر؛ سرپوش ایرانی، سُخمه؛ بالاپوش زنان ایلامی و بازی محلی پرقوچ (ضربه مشتکی)) در سال 1401 در لیست آثار ملی به ثبت رسید و در سال تازه هم انتظار می رود بیشتر از تعداد شاخص های موجود ثبت ملی داشته باشیم.
او درباره شرایط کاوش محوطه های تاریخی ایلام در سال تازه، گفت: عملیات نجات بخشی تپه چالانچی علیا در شهرستان ایوان با قدمتی از دوره ساسانی، از ابتدای سال جاری شروع شده است و هیأت باستان شناسی به سرپرستی دکتر فرهادیان در آنجا مشغول فعالیت هستند. مجوز این عملیات آخر سال 1401 داده شد و احتمالا تا اردیبهشت ماه ادامه داشته باشد.
معاون میراث فرهنگی ایلام افزود: این تپه در مسیر کنارگذر شهرستان ایوان قرار گرفته است و باید مطالعات نجات بخشی برای آن انجام می شد تا بر این اساس تصمیم گرفته گردد این جاده تغییر مسیر دهد یا در همین مسیر احداث گردد. البته در چنین شرایطی، جاده باید با فاصله قانونی از تپه کشیده گردد.
او افزود: دو تپه دیگر در ایوان باید کاوش شوند که منتظر تامین اعتبار آن ها هستیم.
معاون میراث فرهنگی ایلام ادامه داد: اولویت ما در حوزه میراث ناملموس با ثبت سه پرونده فرهنگ چادرنشینی در ایام نوروز، مهارت تهیه غذای سنتی جوجوش و مراسم سنتی شِله مِله (مراسمی مختص شب یلدا) است.
او با بیان این که بازسازی یکسری آثار سال جاری نیز در اولویت است و منتظر تامین اعتبار آن ها هستیم، گفت: بازسازی تعدادی اثر در دره شهر، تعدادی امامزاده از جمله امامزاده سیدابراهیم و قلعه والی در اولویت است. قسمت پایین قلعه والی را سال 1401 بازسازی کردیم و سال جاری قصد داریم بازسازی بخش بالایی را به سرانجام برسانیم. در این راستا پیشنهاد اعتبار هم داده ایم که مورد تایید قرار گرفته است. بازسازی امامزاده سیدابراهیم نیز سال گذشته صورت گرفته است و باید سال جاری تکمیل گردد.
معاون میراث فرهنگی ایلام اضافه نمود: موزه مردم شناسی ایلام هم باید بازنگری گردد تا بتوانیم دوباره آن را احیا کنیم. یکی دیگر از مواردی که جزو اولویت های استان ایلام در سال تازه است، موزه کاخ فلاحتی است، برنامه مطالعاتی این موزه صورت گرفته و اگر اعتبار آن تامین گردد، بازسازی و بازسازی موزه کاخ فلاحتی در سال تازه انجام خواهد شد.
منبع: گردشبان