تپه باستانی قلایچی در بوکان
به گزارش وبلاگ ساعتچی، بوکان جاذبه های تاریخی درخور توجهی دارد از این رو با ما همراه باشید و درباره تپه باستانی قلایچی؛ جاذبه ای جالب در بوکان بدانید.
به گزارش وبلاگ ساعتچی، تپه باستانی قلایچی که با عنوان تپه باستانی قالایچی نیز شناخته می گردد، در 15 کیلومتری شمال شرقی شهرستان بوکان و در روستایی به همین نام قرار گرفته است. طبق تحقیقات و کاوش های اجرا شده در تپه باستانی قلایچی، آثاری از هزاره اول پیش از میلاد کشف شده است. آجرهایی به شکل صلیب و منقوش، از نخستین آثاری هستند که در این منطقه کشف شده اند. در کاوش هایی که مجددا صورت گرفت، آثاری همانند معبد مرکزی برج ها، دیوارهای آن، حیاط سنگ فرش، پله های متصل به حیاط، چند اتاق اندود شده با گل اخری، نقاشی هایی به رنگ سیاه و آبی و آجرهایی منقوش با موضوعات انسانی، هندسی و گیاهی بدست آمده اند.
آشنایی با تپه باستانی قلایچی
تپه باستانی قلایچی که با نام تپه باستانی قالایچی نیز شناخته می گردد، در 15 کیلومتری شمال شرقی شهرستان بوکان و در روستایی به همین نام قرار گرفته است. طبق تحقیقات و کاوش های اجرا شده در این تپه تاریخی، آثاری از هزاره اول پیش از میلاد کشف شده است.
آجرهایی به شکل صلیب و منقوش، از نخستین آثاری هستند که در این منطقه کشف شده اند. در کاوش هایی که مجددا صورت گرفت، آثاری همانند معبد مرکزی برج ها، دیوارهای آن، حیاط سنگ فرش، پله های متصل به حیاط، چند اتاق اندود شده با گل اخری، نقاشی هایی به رنگ سیاه و آبی و آجرهایی منقوش با موضوعات انسانی، هندسی و گیاهی بدست آمده اند.
طبق آنالیز ها، احتمال می رود که این مجموعه متعلق به دوران حکومت مانا باشد و به احتمال زیاد این منطقه، شهر زیرتو یا ایزیرتو، مرکز مانایی ها بوده است.
با توجه به ارزش بالای تاریخی، تپه باستانی قلایچی اثر در تاریخ 18 اردیبهشت 1380، با شماره ثبت 3823 به عنوان یکی از مکان های دیدنی بوکان، در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تپه باستانی قلایچی که با نام تپه باستانی قالایچی نیز شناخته می گردد، در 15 کیلومتری شمال شرقی شهرستان بوکان و در روستایی به همین نام واقع شده است.
طبق تحقیقات و کاوش های اجرا شده در این تپه تاریخی، آثاری از هزاره اول پیش از میلاد کشف شده است. آجرهایی به شکل صلیب و منقوش، از نخستین آثاری هستند که در این منطقه کشف شده اند.
تپه باستانی قلایچی؛ جاذبه ای جالب در بوکان
در کاوش هایی که مجدداً اجرا شده، آثاری چون معبد مرکزی برج ها، دیوارهای آن، حیاط سنگ فرش، پله های متصل به حیاط، چند اتاق اندود شده با گل اخری، نقاشی هایی به رنگ سیاه و آبی و آجرهایی منقوش با موضوعات انسانی، هندسی و گیاهی به دست آمده است. طبق آنالیز ها، احتمال می رود که این مجموعه متعلق به دوران حکومت مانا باشد و به احتمال زیاد این منطقه، شهر زیرتو یا ایزیرتو، مرکز مانایی ها بوده است! با توجه به ارزش بالای تاریخی، تپه باستانی قلایچی در تاریخ 18 اردیبهشت 1380، با شماره ثبت 3823 به عنوان یکی از مکان های دیدنی بوکان، در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
درباره دوره تاریخی تپه قلایچی
تپه قلایچی مربوط به عصر آهن I- II است. بوکان هویت تاریخی خود را از محوطه باستانی قلایچی در مجاورت روستای قلایچی در هشت کیلومتری شمال شرقی بوکان وام گرفته است که بازمانده یکی از مراکز بسیار مهم تمدن در حوزه شمال غرب ایران است و نماد تمدن و قانون در بین مردمان این نواحی بوده است.
متأسفانه قبل از این که کاوش های باستان شناسی بر روی این مجموعه صورت بگیرد به صورت غیرقانونی کاوش هایی انجام گرفته که مجموعه ای نفیس از آجرهای لعاب دار و اشیای قیمتی کشف شده در قلایچی سر از بازارهای خریدوفروش عتیقه در آورده اند. هم اکنون بسیاری از اشیاء این مجموعه به وسیله مجموعه داران خصوصی یا در موزهای خارجی (موزه ملی توکیو، موزه شرق باستان، توکیو و مرکز فرهنگی خاورمیانه ژاپن) خریداری شده و نگهداری می گردد.
تپه قلایچی مربوط به عصر آهن I- II است و در شهرستان بوکان، روستای قالایچی واقع شده. این اثر در تاریخ 18 اردیبهشت 1380 با شمارهٔ ثبت 3823 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
مانا یکی از حکومت های ناشناخته شمال غرب ایران است و غیر از تپه قلایچی در تپه زیویه کردستان و حسنلو در آذربایجان غربی نیز نشانه های از مانایی ها پیدا شده است. از دیگر آثار به دست آمده از این تپه علاوه بر معبد مرکزی، برج ها و دیوارهای مربوط به آن، حیاط سنگ فرش، پله هایی که به این حیاط متصل می گردد، اتاق هایی با اندود گل اخری و نقاشی هایی با رنگ های سیاه و آبی و آجرهای منقوش دارای موضوعات انسانی، هندسی و گیاهی است.
طبق آنالیز ها، احتمال می رود که این مجموعه متعلق به دوران حکومت مانا باشد و به احتمال زیاد این منطقه، شهر زیرتو یا ایزیرتو، مرکز مانایی ها بوده است.
با توجه به ارزش بالای تاریخی، تپه باستانی قلایچی اثر در تاریخ 18 اردیبهشت 1380، با شماره ثبت 3823 ، در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
روستای قلایچی در 12 کیلومتری شمال شرقی شهر بوکان قرار گرفته است. برای اولین بار در سال 1363 شمسی کاوش های باستان شناسی به سرپرستی اسماعیل یغمایی در این تپه صورت گرفت و آثاری از هزاره اول قبل از میلا د در اثر این حفاری ها نمایان گشت.ازجمله آثار به دست آمده در آن فصل ، آجرهای منقوش و معبدی به شکل صلیب است که بعضی از دیوارهای آن را با گل اخری رنگ آمیزی نموده بودند.
منبع: دنیای سفر